Tuesday, November 23, 2010

Salam Imtihan buat warga UM!

Selamat menempuh peperiksaan kepada semua warga Universiti Malaya. Semoga terus success!

Tingkatkan spirit bersama,sedikit renungan ;

~ Dalam sebuah hadis Qudsi, Allah s.w.t. berfirman kepada Nabi Daud a.s.: "Wahai Daud! Sesungguhnya Engkau berkehendak dan Aku juga berkehendak. Maka sekiranya engkau menerima kehendak-Ku, Aku akan mencukupkan segala kehendakmu. Tetapi sekiranya engkau tidak menerima kehendakKu, engkau akan memenatkan dirimu sendiri untuk mendapatkan kehendakmu, sedangkan yang berlaku adalah kehendak-Ku jua " ~

-Antara petikan dari buku Syarah Al-Hikam (Jilid 1) disusun oleh Dr Zulkifli bin Mohammad al-Bakri.

Wednesday, November 17, 2010

Salam Aidiladha Buat Semua!

Salam Aidiladha buat semua yang mengenali, rakan-rakan dan juga teman-teman bloggers. Moga kita sama-sama dapat menghayati sebuah erti Pengorbanan yang hakiki!

Monday, November 8, 2010

Jawapan Dr. Asri kepada Ustaz Mohd Nor Idris !

Jawapan Dr. Asri kepada Ustaz Mohd Nor Idris berikutan tuduhan melampau kepada Menteri Besar Kelantan, YAB Tuan Guru Dato' Bentara Setia Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat :

Kaedah Penilaian Mohd Nor Idris Tidak Normal
Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin

Merujuk kenyataan bekas calon BN, Ustaz Mohd Nor Idris mengenai YAB Menteri Besar Kelantan, Dato Nik Aziz Nik Mat: “Apabila dia hulur tangan itu, solah-olah saya nampak tangan itu tangan syaitan…dengan kasyaf saya, tangan dia itu macam tangan syaitan yang dihulurkan kepada saya. Jadi saya tidak sambut tangan dia, saya tidak mahu jamah (pegang) tangan syaitan”. (Malaysiakini)

Saya melihat perlu perkara ini diulas, agar tidak menjadi ikutan atau pegangan sesetengah pihak. Walaupun itu merupakan kenyataan peribadi, tetapi apabila disiarkan dalam media, saya rasa terpanggil untuk memberikan pandangan. Bukan kerana hendak membela MB Kelantan semata, tetapi saya ingin menyanggah cara penghujahan sebegini agar tidak menjadi trend golongan agama nanti.

Saya fikir jika kita membenarkan hujah seperti digunakan untuk menilai insan lain, maka rosaklah alam ini. Bagaimana mungkin dengan mendakwa kasyaf atau dapat menyingkap rahsia seseorang dengan menggunakan unsur spiritual dijadikan ukuran dalam menilai seseorang? Jika ini dijadikan hujah dalam menilai atau menghukum seseorang, maka ramailah yang akan terzalim. Nanti akan datang pihak lain pula, lalu menghukum orang pula sebagai buruk berdasarkan kasyafnya atau mimpinya atau ilhamnya yang kesemua itu disandarkan kepada Tuhan. Lalu nama Allah dijadikan mainan. Dalam Islam, walaupun seseorang mungkin mempunyai ‘perasaan dalaman’nya yang tersendiri, namun itu tidak boleh dijadikan hujah dalam memburuk atau menilai orang lain tanpa bukti apath lagi untuk tatapan umum.

Nabi s.a.w yang menerima wahyu pun, namun dalam hadis baginda menyebut:
“Kamu mengangkat perbalahan kamu kepadaku. Boleh jadi sesetengah kamu lebih petah hujahnya daripada yang lain. Lalu aku berikan untuknya berdasarkan apa yang aku dengar. Sesiapa yang aku berikan sesuatu hak saudaranya janganlah dia ambil, kerana sesungguhnya aku memotong untuknya potongan api neraka (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).
Ertinya, dalam menghukum dan menilai baginda berteraskan hujah. Maka kita dalam menilai seseorang hendaklah berdasarkan bukti dan hujah bukan sekadar perasaan hati, atau bisikan kasyaf atau mimpi. Jika hal itu dibolehkan, tentu baginda Nabi s.a.w terlebih dahulu melakukannya. Sebaliknya, penilaian atau hukuman tetap berteraskan bukti dan hujah.
Jika beliau (Mohd Nor) ingin mengkritik atau menilai MB Kelantan sebagai tangan syaitan, beliau hendaklah mendatang hujah dan bukti kejahatan yang melayakkan dinilai sedemikian rupa. Jika ada hujah, ia diterima. Jika tiada, ia tuduhan tanpa dalil.

Maka hendaklah kita ingat, bahawa kasyaf, mimpi, ilham dan seumpamanya bukan hujah dalam menentukan kebenaran atau kesalahan. Penentuan salah betul dalam Islam adalah fakta dan bukti. Al-Imam al-Syatibi (meninggal 790H) menyebut:
“Selemah-lemah hujah mereka (ahli bid`ah) ialah puak yang dalam mengambil amalan agama bersandarkan mimpi-mimpi. Mereka ini berpegang atau meninggalkan sesuatu amalan berdasarkan mimpi-mimpi tersebut. Mereka berkata: “Kami bermimpi lelaki solih tertentu berkata kepada kami: Tinggalkan ini!, buat ini”. Ini banyak berlaku kepada mereka yang mengamalkan panduan tasawwuf. Di kalangan mereka ada yang berkata: “Aku melihat Nabi S.A.W dalam mimpi, baginda berkata kepada sebegini..dan memerintah aku sebegini”. Lantas dia pun mengamalkannya dan meninggalkan apa yang ditetapkan oleh syari`at. Ini adalah salah, kerana mimpi selain para nabi tidak boleh menghukum ketetapan syarak, dalam apa keadaan sekalipun. Melainkan setelah dibentangkan kepada hukum-hakam syariat yang ada. Jika dibolehkan, maka ianya diamalkan, jika tidak ianya ditinggalkan”( Al-Syatibi, Al-`Itisam, 198, cetakan Dar al-Kitab al-`Arabi, Beirut).
Kata Dr. Yusuf al-Qaradawi:
“Di sana ada golongan sufi yang melampaui batas dalam menilai ilham. Bahkan ada di kalangan mereka yang mengiranya sebagai jalan mengetahui kebenaran yang tidak akan silap. Mereka mencerca ulama syariat yang berpegang kepada dalil dan tidak menerima sesuatu dakwaan tanpa bukti daripada hujah yang baik atau akal atau wahyu”. (Al-Qaradawi, Taisir al-Fiqh li al-Muslim al-Mu`asir, m.s. 134, cetakan Muassasah al-Risalah, Beirut.)
 sumber :- http://drmaza.com/home/?p=1276#more-1276

Bertanyalah pada ahlinya sekiranya kamu tidak mengetahui...

Sunday, November 7, 2010

Surat Seorang YDP MPMUM?

Sekadar pandangan seorang Mahasiswa!

Saya ada terbaca dalam Malaysiakini tentang sepucuk surat daripada YDP MPMUM meluahkan pendapat berhubung Isu hasrat kerajaan ingin menubuhkan Hub Hiburan Malam (Klik sini sebagai bukti). Rasa kecewa pun ada sebagai seorang mahasiswa Islam berpandangan sebegini.

Berikut saya salin apa yang ditulis : Baru-baru ini Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mencadangkan penubuhan hub pusat hiburan malam bagi memacu Program Tranformasi Ekonomi (ETP).

Perancangan itu adalah sebahagian daripada 12 projek permulaan bagi memperkasakan sektor pelancongan di negara kita. Bayangkan betapa besar angka yang keuntungan yang akan diraih. Saya difahamkan sehingga mencecah RM 1.8 bilion seandainya projek ini mendapat sokongan semua.

Bagi saya saranan penubuhan hub pusat hiburan malam ini adalah bertepatan dengan slogan 1 Malaysia, rakyat sememangnya didahulukan seterusnya memenuhi citarasa warga Malaysia yang bagi saya tidak salah untuk berhibur.

Inilah sebenarnya kerajaan yang betul-betul memahami hasrat hati rakyat dan juga kami sebagai mahasiswa.

Saya juga berpendapat ini juga satu langkah yang cukup bijak bagi mengatasi gejala-gejala negatif yang timbul apabila hiburan disekat sekeras-kerasnya oleh pihak tertentu. Mereka tiada tempat untuk berhibur, dan keadaan inilah yang akan menyebabkan berlakunya masalah seperti pusat-pusat hiburan haram dan gejala lepak di jalanan.

Selaku mahasiswa juga saya melihat langkah ini sudah pasti sedikit sebanyak membantu kadar penurunan jenayah yang banyak kes melibatkan warga asing yang berpeleseran di ibu kota. Gangguan di jalanan juga dapat dibanteras apabila mereka tidak lagi berkumpul di jalanan semata-mata.

Saya juga berasa sedih apabila usaha murni kerajaan ini dianggap sia-sia oleh sesetengah pihak. Mereka tanpa ada pandangan dan maklumat yang jelas tentang situasi sebenar dengan mudah dan bongkak menolak bahkan membantah usaha kerajaan ini. Apakah mereka ini lebih rela melihat kadar jenayah di negara semakin meningkat hari demi hari?

Justeru , saya mewakili seluruh mahasiswa yang berdiri teguh bersama kerajaan menyokong penuh usaha murni ini. Berdiri sama tinggi, duduk sama rendah.


Penulis adalah Yang Dipertua, Majlis Perwakilan Mahasiswa Universiti Malaya

______________________________________________________________

Sekadar pandangan juga,boleh jadi ini adalah provokasi murahan mana-mana pihak yang tidak bertanggungjawab.

Setahu saya YDP MPMUM sendiri memang menafikan sekeras-kerasnya bahawa surat tersebut bukan tulisannya. Persoalan yang cuba saya timbulkan disini adalah sekiranya benar YDP MPMUM tidak menulis surat tersebut,maka apakah pandangan sebenar mengenai isu Hub Hiburan malam ini?


Bukannya hanya sekadar pandai menafikan dan membuat laporan polis sehingga mahu menyaman Malaysiakini, dalam masa sama hanya berdiam masih tidak berani mengeluarkan pendapat langsung berkaitan isu ini. Mengapa tidak menghantar surat balas berkenaan pendirian terhadap usaha kerajaan Barisan Nasional ini? Ataupun takut kepada sesetengah pihak yang sedang 'bermain' di belakang isu ini?

Sebagai pimpinan kampus, pandangan saya YDP MPMUM masih ditakuk lama. Perkara ini amat malang bagi saya walaupun saya ini bukanlah antara pimpinan warga Universiti Malaya tika ini. Adakah kita selaku mahasiswa hanya tunduk kepada kezaliman dan kongkongan pihak yang tidak bertanggungjawab ini?

Mahasiswa perlu punyai idealisme mereka tersendiri. Tanpa ada belenggu dogma daripada mana-mana pihak tidak kira kerajaan mahupun pembangkang. Biar mahasiswa bebas memilih. Saya juga ingin sebutkan disini bahawa mahasiswa perlu menjadi check and balance kepada kerajaan mahupun pembangkang. Bukannya kesemua idea usaha kerajaan yang mahasiswa bantah dan tidak pula mengatakan sepenuhnya idea usaha pembangkang yang betul. Mahasiswa bukan lembu yang boleh dicucuk hidungnya dan diheret ke mana-mana. Tegas, mahasiswa bukan pak turut. Sesekali tidak!

Justeru,berkenaan isu ini saya mencabar YDP MPMUM untuk mengeluarkan pendirian sebagai seorang mahasiswa. Jangan hanya pandai menjawab tohmahan yang belum pasti datangnya daripada siapa dan boleh jadi mereka yang dibelakangnya sendiri. Mahasiswa berhak menentukan keputusan hari ini memandangkan merekalah pemimpin negara akan datang. Bukan mahasiswa mereka yang penakut dan tidak ada idealisme tersendiri. 
Mahasiswa menggugat!