Monday, November 8, 2010

Jawapan Dr. Asri kepada Ustaz Mohd Nor Idris !

Jawapan Dr. Asri kepada Ustaz Mohd Nor Idris berikutan tuduhan melampau kepada Menteri Besar Kelantan, YAB Tuan Guru Dato' Bentara Setia Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat :

Kaedah Penilaian Mohd Nor Idris Tidak Normal
Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin

Merujuk kenyataan bekas calon BN, Ustaz Mohd Nor Idris mengenai YAB Menteri Besar Kelantan, Dato Nik Aziz Nik Mat: “Apabila dia hulur tangan itu, solah-olah saya nampak tangan itu tangan syaitan…dengan kasyaf saya, tangan dia itu macam tangan syaitan yang dihulurkan kepada saya. Jadi saya tidak sambut tangan dia, saya tidak mahu jamah (pegang) tangan syaitan”. (Malaysiakini)

Saya melihat perlu perkara ini diulas, agar tidak menjadi ikutan atau pegangan sesetengah pihak. Walaupun itu merupakan kenyataan peribadi, tetapi apabila disiarkan dalam media, saya rasa terpanggil untuk memberikan pandangan. Bukan kerana hendak membela MB Kelantan semata, tetapi saya ingin menyanggah cara penghujahan sebegini agar tidak menjadi trend golongan agama nanti.

Saya fikir jika kita membenarkan hujah seperti digunakan untuk menilai insan lain, maka rosaklah alam ini. Bagaimana mungkin dengan mendakwa kasyaf atau dapat menyingkap rahsia seseorang dengan menggunakan unsur spiritual dijadikan ukuran dalam menilai seseorang? Jika ini dijadikan hujah dalam menilai atau menghukum seseorang, maka ramailah yang akan terzalim. Nanti akan datang pihak lain pula, lalu menghukum orang pula sebagai buruk berdasarkan kasyafnya atau mimpinya atau ilhamnya yang kesemua itu disandarkan kepada Tuhan. Lalu nama Allah dijadikan mainan. Dalam Islam, walaupun seseorang mungkin mempunyai ‘perasaan dalaman’nya yang tersendiri, namun itu tidak boleh dijadikan hujah dalam memburuk atau menilai orang lain tanpa bukti apath lagi untuk tatapan umum.

Nabi s.a.w yang menerima wahyu pun, namun dalam hadis baginda menyebut:
“Kamu mengangkat perbalahan kamu kepadaku. Boleh jadi sesetengah kamu lebih petah hujahnya daripada yang lain. Lalu aku berikan untuknya berdasarkan apa yang aku dengar. Sesiapa yang aku berikan sesuatu hak saudaranya janganlah dia ambil, kerana sesungguhnya aku memotong untuknya potongan api neraka (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).
Ertinya, dalam menghukum dan menilai baginda berteraskan hujah. Maka kita dalam menilai seseorang hendaklah berdasarkan bukti dan hujah bukan sekadar perasaan hati, atau bisikan kasyaf atau mimpi. Jika hal itu dibolehkan, tentu baginda Nabi s.a.w terlebih dahulu melakukannya. Sebaliknya, penilaian atau hukuman tetap berteraskan bukti dan hujah.
Jika beliau (Mohd Nor) ingin mengkritik atau menilai MB Kelantan sebagai tangan syaitan, beliau hendaklah mendatang hujah dan bukti kejahatan yang melayakkan dinilai sedemikian rupa. Jika ada hujah, ia diterima. Jika tiada, ia tuduhan tanpa dalil.

Maka hendaklah kita ingat, bahawa kasyaf, mimpi, ilham dan seumpamanya bukan hujah dalam menentukan kebenaran atau kesalahan. Penentuan salah betul dalam Islam adalah fakta dan bukti. Al-Imam al-Syatibi (meninggal 790H) menyebut:
“Selemah-lemah hujah mereka (ahli bid`ah) ialah puak yang dalam mengambil amalan agama bersandarkan mimpi-mimpi. Mereka ini berpegang atau meninggalkan sesuatu amalan berdasarkan mimpi-mimpi tersebut. Mereka berkata: “Kami bermimpi lelaki solih tertentu berkata kepada kami: Tinggalkan ini!, buat ini”. Ini banyak berlaku kepada mereka yang mengamalkan panduan tasawwuf. Di kalangan mereka ada yang berkata: “Aku melihat Nabi S.A.W dalam mimpi, baginda berkata kepada sebegini..dan memerintah aku sebegini”. Lantas dia pun mengamalkannya dan meninggalkan apa yang ditetapkan oleh syari`at. Ini adalah salah, kerana mimpi selain para nabi tidak boleh menghukum ketetapan syarak, dalam apa keadaan sekalipun. Melainkan setelah dibentangkan kepada hukum-hakam syariat yang ada. Jika dibolehkan, maka ianya diamalkan, jika tidak ianya ditinggalkan”( Al-Syatibi, Al-`Itisam, 198, cetakan Dar al-Kitab al-`Arabi, Beirut).
Kata Dr. Yusuf al-Qaradawi:
“Di sana ada golongan sufi yang melampaui batas dalam menilai ilham. Bahkan ada di kalangan mereka yang mengiranya sebagai jalan mengetahui kebenaran yang tidak akan silap. Mereka mencerca ulama syariat yang berpegang kepada dalil dan tidak menerima sesuatu dakwaan tanpa bukti daripada hujah yang baik atau akal atau wahyu”. (Al-Qaradawi, Taisir al-Fiqh li al-Muslim al-Mu`asir, m.s. 134, cetakan Muassasah al-Risalah, Beirut.)
 sumber :- http://drmaza.com/home/?p=1276#more-1276

Bertanyalah pada ahlinya sekiranya kamu tidak mengetahui...

4 Pandangan:

Anonymous said...

memang mengarut pun orang tua tu...ulama' umno kan....

Anonymous said...

sama je umno ke pas...2x5!!!

Anonymous said...

Rasanya ada benarnya Mat Nor Derih ni...beliau lebih mengenali Nik Aziz lebih dari kita semua. Kerana beliau asalnya PAS.

Boleh jadi selepas mengkaji siapa Nik Aziz ini barulah kasyaf itu datang. Bahawa Nik Aziz ni banyak dosanya pada Allah dan RasulNya.

Orang berbuat dosa, tidak kira Nik Aziz, hakikat batinnya berdosa.

Sesiapa sahaja.

Tetapi mat nor derih terlalu ekstrim sampai tak mau salam, itu tidak baik lah. Apa salahnya bersalam..kita sesama Islam.

Mungkin niat Mat Nor derih dia mahu Nik Aziz INGAT...supaya di akhirat kelak Nik Aziz tidak boleh kata kat Allah "TIADA ORANG TEGUR PUN SAYA DI DUNIA DULU".

Ingat mengingat, amalan mulia. Tetapi jangan terlalu ekstrim.

Berpada2.

Peace

Anonymous said...

"Orang berbuat dosa, tidak kira Nik Aziz, hakikat batinnya berdosa."

Siapa kita utk menentukan dosa seseorang hamba? sedangkan kita juga HambaNYA. bukan keje kita nak tentukan dosa seseorang Hamba Allah setakat mana. Astagfirullahal'azim.

Teguran dalam Islam, adalah Face to face.. bukan buat sidang media, pastu rakam dan sebarkan kt semua. itu namanya mengaibkan. Kalo betul2 Mat deris sayangkan tok Guru.. Face to face dgn Tok Guru secara personal, barulah guna cara Islam.

Ini tidak! Sebarkan ke media, maki sana maki sini.. Aib sana, aib sini.. bukankah ia menzalimi saudara Seislam itu sendiri..Astagfirullahal'azim..

Sama2 muhasabah diri.. Allahuta'ala álam..